Tre välkända transpersoner

November 16, 2022 Posted in genusfokus by No Comments

Även om de är biologiskt födda med det motsatta könet, kan en transperson identifiera sig som antingen kvinna eller man. En transperson kan dock själv identifiera sig som neutral, man eller båda. Medan vissa transpersoner ändrar sitt kön fysiskt och juridiskt genom könsbyte, identifierar andra sig som ett annat kön utan att genomgå förfaranden eller ändra sin juridiska status. Att vara transperson avviker från normen, och de som vågar gå ut som transpersoner är ganska modiga. Här är tre välkända transpersoner.

Tidigare känd som Bruce Jenner, Caitlyn Jenner

En professionell idrottare, Bruce Jenner. Hon fick också ett flertal medaljer, bland annat ett OS-guld. Han är mer känd för den yngre generationen som den biologiska far till Kylie och Kendall Jenner och som den konstgjorda far till Khloé, Kourtney, Robert och Kim Kardashian, barnen till hans ex-fru Kris Jenner. Casandra Marino, Burt, Brandon och Brody Jenner är bland de barn hon fick innan hon träffade Kris Jenner. Tre damer har varit gifta med Bruce Jenner.

en typisk manlig mentalitet som definieras av samhället

Bruce har alltid betraktats som ganska manlig av de gällande normerna. Hon var en idrottare och tycker fortfarande om snabba bilar, helikoptrar, äventyr och andra hobbyer förknippade med män på fritiden. Bruce har sex barn och har varit gift med tre olika kvinnor. Hela världen chockades av Bruces maskulinitet när Caitlyn Jenner dök upp som kvinna.

Caitlyn kom in i världen utan en liten ingång. Caitlyn kom först i synen på Vanity Fair-omslaget. Hon tillbringade sedan flera månader och gömde sig när metamorfosen inträffade. Caitlyn hade odlat håret, genomgått en bröstoperation, tagit östrogentabletter och upplevt andra fysiska förvandlingar för att bli kvinna, men hon hade fortfarande manliga könsorgan.

Innan han blev Roderick, Laverne Cox Laurel Cox

Laverne Cox är mest känd för att ha spelat Sophia Burset i den populära tv-serien Orange Is The New Black. Tidigt blev Laverne Cox medveten om sin könsidentitet och attraktion till pojkar. Hon gjorde ett försök på livet när hon var elva år för att hon kände sig plågad i skolan och inte passade in med de andra barnen eftersom hon var udda.

Roderick Laverne Cox behövde lite tid för att våga vara Laverne Cox, men i slutändan kunde hon leva ut sina drömmar och bli den person hon alltid velat vara. Hon vågade offentligt träda fram som en transkvinna efter att ha försökt begå självmord eftersom hon var rädd för att bli sedd och sedd som annorlunda. Laverne Cox hade en otrolig mod i det hon gjorde.

Laverne Cox är en välkänd transperson och en förebild. Hon lägger mycket kraft på att främja jämställdhet för svarta, hbtq-individer och kvinnor och män, eftersom hon är en av de senare.

Hon var den första transpersonen som prydde omslagen till Time Magazine och Cosmopolitan, två av de mest inflytelserika publikationerna i världen. Hon är också den första transpersonen som porträtteras i en Madame Tussauds vaxfigur.

Tidigare känd som Einar Wegener, Lili Elvenes

Född 1882, Lili Elvenes är mest känd under sitt artistnamn, Lili Elbe. Hon anses vara den första personen i historien att genomgå könsförändringar. Tragiskt nog, när hon förberedde sig för att operera en livmoder, gick hon bort direkt efter ett genital ingrepp.

The Danish Girl, en global succéfilm baserad på hennes liv, skildrar hennes liv. Även om miljön för transpersoner för närvarande är fientlig, var den betydligt värre under 1800- och 1900-talen. Hon träffade doktor Kurt Warnekros första gången 1930, och de två drog slutsatsen att hon var en kvinna instängd i en manskropp. Hon var redan klädd som en kvinna och identifierade sig som en.

Juridisk könsförändring och viljan att skaffa barn

Hon genomgick en operation och könsbyte, där det kvinnliga könsorganet implanterades i stället för det manliga könsorganet. Hon fick också sitt kön rättsligt. Lili Elbe bestämde sig dock för att operera en livmoder för att bli gravid eftersom hon ville ha barn. Tyvärr markerade detta slutet på hennes liv eftersom hon gick bort på grund av kirurgiska komplikationer när hennes kropp stötte bort livmodern.

Hon publicerade en självbiografi under sin livstid med titeln Fra Mand til Kvinde. The Danish Girl är baserad på denna bok.