Genusforskning i djurriket

January 28, 2019 Posted in genusfokus by No Comments

Det finns inte bara ett stort intresse för genusforskning hos oss människor. Även genusforskning inom djurriket är ett område där intresset har ökat de senaste årtiondena. Det är trots allt inte bara vi människor som beter oss olika beroende på vilket kön vi har, även djur har olika egenskaper där könet spelar en stor roll.

Det som kanske är extra intressant när det kommer till denna typ av forskning är självklart hur husdjur fungerar. Ni har säkert lagt märke till att många hanar inom kategorin gnagare inte kan vara tillsammans så snart de blir könsmogna för att de då börjar slåss. Honor däremot fungerar det hur bra som helst att ha tillsammans.

genusfokus katter

När det kommer till katter och hundar så skiljer sig detta en aning. När man kollar på info om katter så kan det i många fall fungera alldeles utmärkt att ha flera katter tillsammans och vissa fall inte alls. Det vanligaste är att kastrerade hankatter fungerar bra tillsammans, även okastrerade. En hona tillsammans med en hane brukar även det fungera fint. Här blir det istället oftast problem mellan honorna. Vi har sett flera fall där katt honor inte alls går ihop, oavsett om de är kastrerade eller inte. Det beror antagligen på att katter, framför allt honor är väldigt territoriska och ser andra honor som ett hot. Men sedan fungerar katter även lite som oss människor. Alla gillar helt enkelt inte alla. Om kemin inte stämmer så fungerar det inte, och katter är trots allt lite mer öppna och visar det starkare än vad människor gör. Samma sak gäller hundar.

Kikar man vidare på djurens rike världen över så varierar detta enormt. Det vanligaste är att hanen är dominant men det stämmer inte alltid. I många fall är det honan som är den dominanta och ledaren, den som oftast hamnar i konflikter och den som bestämmer över flocken. I dessa fall hör det även till vanligheten att honan är större än hanen.

När det kommer till djurriket och genusforskning så har vi mycket kvar att lära. Det kommer att bli en intressant resa och vi kommer ta upp mer specifika fall i kommande inlägg.