EN Skillnad mellan pojkar och flickor?

November 16, 2022 Posted in genusfokus by No Comments

Spelar det någon roll om du är kille eller tjej? Vi är identiska, men våra kroppar ser inte likadana ut. Vuxna i dagens samhälle säger det till dig. Det hävdas att kön inte är något annat än en social roll. Och det är allt. Hur du ser ut har ingenting att göra med vem du är. Jag kan välja vilket kön jag vill ha idag när jag vaknar genom att gå igenom mina kläder. Jag kan ta ett plagg, ändra mitt kön, styla det och sedan ändra det igen för att bli helt annorlunda.

I detta synsätt reduceras den sexuella identiteten till en konsumtionsvara som måste följas. Om så är fallet, vad är din kropp, exakt? En väska du bär runt? Och du herr? I så fall bor en ande utan kön. Kroppen är dock inte bara en förpackning. Man märker hela tiden att kroppen och själen hör ihop. Dina hjärtslag, rodnad, darrningar, svettningar, gråt, skratt, magvärk, röstbortfall, sömnsvårigheter och så vidare är alla fysiska manifestationer av dina känslor. En omfamning från någon är tröstande för själen. Och ett våldtäktsoffer kommer sannolikt inte att hävda att det inte var något annat än en repa på skalet. Jag har sagt det förut, men jag ska upprepa det: du har ingen kropp; du är din kropp, och kroppen visar vem du är. Undersök din bild i spegeln. Vad uppfattar du? Själv? Din situation? Att du har antingen en kvinnas eller en mans kropp är inte irrelevant; det är en del av vem du är.

Pojkars och flickors kroppar är både lika och olika. Kommer du ihåg att en kvinna är “kött av hans kött och ben av hans ben”? Vi är alltså medlemmar av samma mänskliga familj och är därför syskon. Liknande i värde. Både pojkar och flickor delar längtan efter att älska och bli älskade.

Men våra kroppar skiljer sig också från varandra. Könskromosomer, xx för en flicka och XY för en pojke, finns i kärnan i varje cell. Allt som skiljer män och kvinnor från varandra – ansiktsegenskaper, kroppstyp, muskler, röst, blodgrupp och hjärnstruktur – är olika. Könshormoner har en märkbar inverkan på hjärnans utformning. Medan kvinnor har en bättre utvecklad hjärnbark och fler kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva, har män lite större hjärnor med fler hjärnceller.

Allt detta innebär att vi också är väldigt olika. Men starka röster i vår kultur vill inte acceptera det. Det hävdas att endast sociala, ekonomiska och politiska krafter kan skapa skillnader. Ja, vissa skillnader påverkas av kultur och maktdynamik. Inte alla dock. eftersom vi är unika redan innan födseln. I det prenatala skedet maskuliniserar könshormonet testosteron pojkars hjärnor. Du kan inte låta bli att observera att de ofta är mer aggressiva än flickor på grund av deras mycket mer signifikanta testosteronnivåer i hjärnan. Men det är svårt att säga det nu, särskilt eftersom att vara påträngande inte ses positivt. Okej, vi vet alla att att vara aggressiv kan få fruktansvärda konsekvenser. Men ur Guds perspektiv, den som skapade våld, vad är det? Forntida tänkare förstod att kärlek är en aggressiv energi. Ibland måste man kämpa för det man tror på, och kärleken har både förmågan att dra den älskade till sig och styrkan att ta sig över svårigheter. Många unga pojkar vill klä ut sig till Spiderman och leka med svärd. Eftersom det är vad hjältar gör strävar de efter att rädda världen och försvara befolkningen. Är det inte fantastiskt?

Det är dock ogrundat att erkänna att pojkar och flickor skiljer sig från varandra. Man tvingas inse att barnen inte leker efter jämställdhetsplanen, inte ens på könsneutrala dagis där man vill att pojkar ska spela tebjudning i dockhörnan och att tjejer ska slåss med svärd. För dem är könsskillnader helt normala. Pojkar och flickor har undersökts på en mängd olika sätt. Enligt psykiatern David Eberhard “antyder ingenting att de är lika.”

Fler kopplingar mellan hjärnans hemisfärer finns hos flickor vid födseln. De upptäcker ofta att det är enklare att fokusera och ansluta. Små flickor leker inte med svärd och laserpistoler lika impulsivt som pojkar gör, med några vanliga undantag. Jag gillade att springa genom skogen, spela fotboll och dra praktiska skämt när jag var yngre. Att leka med mina bröder var roligt. Men jag ville också klä mig som Askungen och ha på mig rysiga prinsesskläder. Mina föräldrar var ganska progressiva och toleranta, men mina bröder gjorde det aldrig.

Män och kvinnor har båda styrkor och svagheter. Vi kan öka vår kapacitet i vårt möte. Män har lättare att specialisera sig och fokusera, medan kvinnor har lättare att blanda många typer av information. Vi åstadkommer mer när vi samarbetar.

Vi isolerar oss inom gränserna för vårt kön när vi inte längre vill förstå betydelsen av komplementaritet mellan varianser. Att bli rätt behandlad betraktas som jämlikhet, inte att vara lika.